Лаваш

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Лаваш1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
16
"Уникален безквасен хляб, който ще бъде чест гост на трапезата ви"

Необходими Продукти

  • брашно - 180 г
  • мая - 1 ч.л. суха
  • мед - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 125 мл топла
  • лют червен пипер - 1/4 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л. смлян
  • белтъци - 1 бр.
  • сусамово семе - 1 с.л.
  • маково семе - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се смесва със захарта и меда, залива се с водата, съдът се захлупва и престоява на топло за 15 минути.

Маята се изсипва в брашното, солта, черния и червения пипер и се омесва твърдо тесто, което се меси върху поръсена с брашно повърхност 2 минути, или докато стане гладко.

Готовото тесто се поставя в съд, намазва се с мазнина, покрива се с фолио и престоява 45 минути в хладилник.

Тестото се меси още веднъж. После се разделя на 2 топки, всяка от които се разточва с форма на правоъгълник.

Тестото се набожда с вилица и се намазва с леко разбития белтък. Всеки от правоъгълниците се нарязва на 16 триъгълника.

Всеки се поръсва със семената - маково и сусамено. Поставят се в намазнена и набрашнена тава и се пекат в умерена фурна до златисто (около 10 минути).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
уникално вкусен хляб, много е хубав, особено поръсен със семена
17.03.2020 12:09