Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с бренди и фурми

Козунак с бренди и фурми

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Козунак с бренди и фурми
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Бренди в козунак? Точно така, и се е получило просто великолепно"

Необходими Продукти

  • вода - 60 мл
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 пак суха
  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 140 мл
  • олио - 100 мл
  • яйца - 3 бр.
  • бренди - 20мл
  • лимонова кора - 30 г
  • фурми - 10 бр.
  • За поръсване
  • захар - 2 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От предишната вечер си накисваме фурмите във вода. В хладка вода (60 мл) слагаме захар и разбъркваме да се разтопи. Добавяме маята и бъркаме до разтварянето й. В друг съд слагаме яйцата и ги разбиваме със захарта, прясното мляко, което сме затоплили и олиото. Захарта трябва да се е разтопила.

Добавяме брендито и настърганата кора от един лимон. Пресяваме брашното. Смесваме маята към яйцата и прясното мляко, разбъркваме добре до хомогенна смес. Добавяме брашно на порции и бъркаме с лъжица. Тестото не трябва да е много лепкаво. Премесваме с намазнени с олио ръце и оставяме да втаса.

Аз го слагам да втаса във фурната на около 70 градуса за 40 мин. Изцеждаме фурмите и ги отделяме от костилката, като една фурма я разкъсваме на около четири. След като е втасало тестото го премесваме с намазнени с олио ръце и го разделяме на две топки.

Разстиламе топката на дълга лента около 40см на 15 см и нареждаме фурми по цялата дължина. Навиваме на руло. Връзваме на възел и слагаме в съда, в който ще печете. Предварително го намажете с олио и му сложете и брашно, за да може по-лесно да се извади.

По същия начин правим и другата топка. Тъй като тестото за козунак е по- меко, се губи малко формата. Слагате да втаса, като уголеми 1 път обема си.Намазвате с жълтъка и поръсвате със захар. Пече се на 170-180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: