Начин на приготвяне
От предишната вечер си накисваме фурмите във вода. В хладка вода (60 мл) слагаме захар и разбъркваме да се разтопи. Добавяме маята и бъркаме до разтварянето й. В друг съд слагаме яйцата и ги разбиваме със захарта, прясното мляко, което сме затоплили и олиото. Захарта трябва да се е разтопила.
Добавяме брендито и настърганата кора от един лимон. Пресяваме брашното. Смесваме маята към яйцата и прясното мляко, разбъркваме добре до хомогенна смес. Добавяме брашно на порции и бъркаме с лъжица. Тестото не трябва да е много лепкаво. Премесваме с намазнени с олио ръце и оставяме да втаса.
Аз го слагам да втаса във фурната на около 70 градуса за 40 мин. Изцеждаме фурмите и ги отделяме от костилката, като една фурма я разкъсваме на около четири. След като е втасало тестото го премесваме с намазнени с олио ръце и го разделяме на две топки.
Разстиламе топката на дълга лента около 40см на 15 см и нареждаме фурми по цялата дължина. Навиваме на руло. Връзваме на възел и слагаме в съда, в който ще печете. Предварително го намажете с олио и му сложете и брашно, за да може по-лесно да се извади.
По същия начин правим и другата топка. Тъй като тестото за козунак е по- меко, се губи малко формата. Слагате да втаса, като уголеми 1 път обема си.Намазвате с жълтъка и поръсвате със захар. Пече се на 170-180 градуса до готовност.