Начин на приготвяне
Най-напред трябва да се направи сиропът, тъй като се ползва студен. На огъня в малка тенджерка се слага една чаша вода заедно с една чаша захар и се оставя да заври. Разбърква се и се оставя да ври, докато се разтопи захарта. Прибавя се ванилията и се оставя да се охлади.
За тестото брашното се пресява заедно със сухата мая. В кладенче се сипва захарта, солта и леко затопленото прясно мляко. Замесва се меко тесто и се слага в намаслена купа. Покрива се с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се премесва с олиото. Прави се дупка в тестото, в което се сипва на етапи по лъжица от олиото и така, до поемане на всичкото олио до получаване на гладко тесто.
Тестото се разделя на 4 части, от които се оформят топчета. От всяко топче се разточва листа върху леко намаслен плот с дебелина около 4-5 мм. Всеки лист разрежете на 6 триъгълни парчета. Сложете по една чаена лъжичка плънка - течен шоколад, мармалад, локум.
Завийте кифлички и ги подредете в две тави по 12 бр. на разстояние една от друга върху хартия за печене. Докато кифличките от първата тава се пекат, разточете другите два листа и ги оформете. Не се чакат да втасват повторно и не се мажат с нищо.
Изпичат се в предварително загрята фурна до зачервяване на 180 градуса около 15-20 минути. Още горещи, потопете горната страна на кифлите за кратко в изстиналия сироп. Подредете ги в чиния и отгоре веднага поръсете с малко кафява захар.
Забележка: Чашата е с вместимост 220 мл.
Кифличките без яйца, топнати в сироп са страхотни!