Начин на приготвяне
Разтворете маята в затоплена вода, заедно с една лъжица брашно и една лъжичка захар и оставете да шупне за 10 минути.
Замесва се меко тесто с 500-600 грама пресято брашно, като се добавя една лъжичка сол и две лъжици зехтин. Оставете тестото в намаслена с олио купа, покрийте с кърпа и го оставете да почине около 30-40 минути, да втаса.
Октоподчетата се оформят по следния начин:
Върху хартия за готвене, застлана в тавата от фурната, се слагат на разстояние 6 бр. купички от метално фолио за мъфини, намазани с меко краве масло.
От тестото се откъсва топче, колкото голям орех и се притиска в длани като питка. Поставя се на дъното във всяка купичка.
Слага се по една кафена лъжичка лютеница, а после срязано кръгло парче шунка. За всяко октоподче, за всяка купичка бързо се нарязват от тестото лентички, оформят се на фитили дълги около 10 см.
Слагат се по 8 бр. във всяка купичка, така че като пипала да увисват към дъното на тавата. От тестото се къса отново и се поставя второ разтеглено топче, за да се затвори като калпаче.
Настържете кашкавал в една чиния. Вземете от него по две щипки и поръсете октоподите.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се поруменеят.
От тестото ще ви остане, от което можете да изпържите 6 мекици. Така ще има и други доволни.
Солените октоподи с плънка са готови.