Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Солени октоподи с плънка

Солени октоподи с плънка

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Солени октоподи с плънка
Снимка: Даниела Русева
2 / 4
05/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Много вкусни и много весели октоподи, които децата ще излапат с удоволствие"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 600 г
  • вода - 300 мл
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • за плънката
  • шунка - 150 г
  • лютеница - 2 с.л.
  • кашкавал - 100 г
  • масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в затоплена вода, заедно с една лъжица брашно и една лъжичка захар и оставете да шупне за 10 минути.

Замесва се меко тесто с 500-600 грама пресято брашно, като се добавя една лъжичка сол и две лъжици зехтин. Оставете тестото в намаслена с олио купа, покрийте с кърпа и го оставете да почине около 30-40 минути, да втаса.

Октоподчетата се оформят по следния начин:

Върху хартия за готвене, застлана в тавата от фурната, се слагат на разстояние 6 бр. купички от метално фолио за мъфини, намазани с меко краве масло.

От тестото се откъсва топче, колкото голям орех и се притиска в длани като питка. Поставя се на дъното във всяка купичка.

Слага се по една кафена лъжичка лютеница, а после срязано кръгло парче шунка. За всяко октоподче, за всяка купичка бързо се нарязват от тестото лентички, оформят се на фитили дълги около 10 см.

Слагат се по 8 бр. във всяка купичка, така че като пипала да увисват към дъното на тавата. От тестото се къса отново и се поставя второ разтеглено топче, за да се затвори като калпаче.

Настържете кашкавал в една чиния. Вземете от него по две щипки и поръсете октоподите.

Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се поруменеят.

От тестото ще ви остане, от което можете да изпържите 6 мекици. Така ще има и други доволни.

Солените октоподи с плънка са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: