Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното и го смесете със сухата мая (тя няма нужда от смесване със течност и предварително втасване). Направете кладенче и изсипете водата - леко затоплена, белтъка от яйцето (жълтъка заделете за намазване накрая), солта, захарта и оцета.
Замесете еластично и гладко тесто, като работите с него поне 15 минути.
Оформете топка, намажете я със зехтин и оставете на топло да втаса 1 час.
Поставете втасалото тесто на кухненския плот, поръсен с брашно или намазнен със зехтин и премесете за кратко. Отделете малка част от него и оформете топчица с големина на яйце, останалото - на голяма топка.
С помощта на дълъг нож, от тъпата страна направете 4 надлъжни симетрични прореза или по-скоро притискания, без да стигате до края и да разрязвате напълно. Идеята е да се разграничат листенцата на цветето.
С помощта на ръцете или ножа направете разстояние от поне 1 см между всяко листенце, а в средата трябва да се е образувало разстояние, където ще поставим малкото топче. Когато е готово отново намажете леко със зехтин, покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса още веднъж за 30 мин. на топло.
Намажете с разбития жълтък, поръсете със люспи от сол и ригана. Украсете с толкова маслини, колкото предпочитате. Аз боднах само една в средата за красота.
Печете питката на 175 градуса с вентилатор за около 30-35 минути (проверявайте с клечка) до приятен загар.
Изваждайки от фурната веднага напръскайте със вода, намажете със маслото или го поставете на парченца върху питката, за да се разтопи само. Покрийте с влажна кърпа и оставете за 5-10 минутки да почине.
Да ви е сладко! Малката средиземноморска питка цвете е готова.