Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Чили»Запържен боб по мексикански

Запържен боб по мексикански

Запържен боб по мексикански
Снимка: Анонимен
1 / 2
10/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Обещаваме, че няма да е лесно, но ще си струва всяка минута в кухнята, защото резултатът ще е зашеметяващ"

Необходими Продукти

  • шарен боб - 250 г, накиснат от предишния ден
  • лук - 2 бр. глави, 1 нарязана на четвъртини и 1 - на ситно
  • чесън - 3 бр. скилидки, 2 цели и 1 счукана
  • дафинови листа - 2 бр.
  • слънчогледово олио - 1.5 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • За лютия доматен сос
  • домати - 450 г, нарязани на кубчета
  • люта чушка - 1 бр. ситно нарязана, зелена (без семената)
  • лимон - ситно настъргана кора и сок от 1
  • захар - 1 щипка
  • кориандър - 3 с.л. нарязан пресен
  • За сервиране
  • царевични тортили - 8 бр.
  • чедър - 115 г настърган
  • маруля - 1 бр. ситно нарязана
  • кисело мляко - 125 г цедено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отцедете накиснатия боб и го изплакнете. Залейте го със студена вода и добавете лука, нарязан на четвъртини, целите скилидки чесън и дафиновите листа. Варете на силен огън огън около 10 минути, след което намалете котлона, похлупете частично съда и продължете варенето още около 45-60 минути.

Отцедете боба и отстранете лука и дафиновите листа. Запазете скилидките чесън и 150 мл от течността. Сгорещете олиото и запържете за 10 минути ситно нарязания лук и счукания чесън. Добавете сварените цели скилидки чесън и 1 един пълен черпак от отцедения боб.

Залейте със запазеното количество течност и намачкайте боба и скилидките с помощта на вилица. Продължете да добавяте боба черпак по черпак, като го запържвате и намачквате, докато се получи леко зърнесто пюре. Овкусете със сол и черен пипер.

Междувременно затоплете тортилите във фурната, като следвате указанията, отбелязани на опаковката.

За лютия сос смесете доматите, лютата чушка, лимоновата кора, захарта и кориандъра в купа. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Покрийте съда и го оставете на стайна температура.

Сервиране: Затоплете тортилите във фурната, като следвате указанията, отбелязани на опаковката. Разпределете бобеното пюре в средата на всяка тортила, поръсете със сирене и добавете маруля и кисело мляко. Завийте тортилите и ги гарнирайте с лютия доматен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Милена Александрова
Милена Александрова
Рецептата изглежда трудна за изпълнение, но всъщност не е,и се получава срахотно.
Рецептата е много интересна и сполучлива.
14.05.2017 10:49