Начин на приготвяне
Тази рецепта е пълна фантазия, но се получи вкусно!
В топлото прясно мляко сипваме маята с 1 ч.л. захар и разбъркваме добре. Оставя се на топло да шупне, сипва се в пресято брашно, добавят се яйцата без един жълтък - с него се намазва отгоре. Прибавя се сол, ванилия и активираната мая, останалата захар.
Замесва се меко и еластично тесто и оставяме на топло да втаса, докато удвой обема си.
Семената чиа се накисват в чаша със студена вода и се оставят да се желират, после се разбъркват с една лъжица мед от глухарче. Тестото се разделя на две части и всяка се оформя на фитил, сплесква се и разпределяме от плънката, поръсва се малко кафява захар, краищата се прищипват и двата фитила се усукват на венец.
Поставя се в алуминиева тавичка върху хартия за печене и оставяме да втаса, докато напълни тавата.
С нож или бръснарско ножче се правят отгоре резрези, така че да се покаже плънката. Намазва се с разбит жълтък. Печем в загрята фурна 170 градуса до готовност.
Изважда се от тавата и намазваме с втората лъжица мед от глухарче.
Весел и здравословен празник!
Коментари