Начин на приготвяне
В дълбока купа разбъркайте яйцата, добавете разтопеното масло, затопленото мляко, солта и захарта, разбъркайте да се смесят съставките.
Отмерете 750 г брашно и прибавете към него сухата мая, разбъркайте.
Към останалите продукти добавете постепенно брашното и омесете меко тесто.
Завийте и го оставете на топло да втаса за около 30 мин. или докато удвои обема си.
През това време пригответе плънката.
В купа настържете сиренето и кашкавала, добавете нарязаните на ситно, пресен лук и магданоз, добавете яйцето, разбъркайте с вилица.
С намазнени ръце оформете топки, малко по-големи от яйце.
След като тестото е втасало го преместете на набрашнен плот и леко го разтегнете на руло, разделете го на 7-8 равни топчета, всяко топче разточете на малки питки и в средата на всяка питка сложете топка от плънката със сирене и кашкавал, съберете краищата на питката нагоре и прилепете, за да се затвори добре.
Така оформената топка натиснете леко с ръце и я обърнете обратно, надолу със слепената част, оформете с ръце плоска питка, ако ви е трудно използвайте точилка, но внимавайте да не стане питката много тънка и да излезе плънката.
Така пригответе и останалите питки.
Може да оформите хачапурите във вид на лодка.
Преди да изпечете хачапурите, намажете всяка питка с разбит жълтък и поръсете с настърган кашкавал.
Поставете хачапурите в тава върху хартия за печене и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване на питката.
Докато са още топли, намажете хачапурите с масло и се насладете на прекрасния им вкус!
Хачапурите със сирене, пресен лук и кашкавал са готови.