Начин на приготвяне
Сос Болонезе:
Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в 2-3 с.л. олио /зехтин/. Прибавяме и настърганият на ситно морков и задушаваме още около 5 минути. Прибавяме каймата и запържваме. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус. Добавяме смлените домати и босилек и оставяме да ври на слаб огън около 10-15 минути.
Сос Бешамел:
В дълбок съд се разтопява маслото. Сваля се от котлона и бавно, лъжица по лъжица, се прибавя брашното.
Съдът се връща на котлона, за да се позатопли сместа и при постоянно бъркане се добавя част от свареното мляко, докато се получи кремообразна смес.
Сместа се вари, докато се сгъсти, при непрекъснато бъркане. Прибавя се и останалото мляко. Сосът се подправя със сол и пипер.
В дълбока тава се нарежда ред кори, които се покриват с 3-4 с.л. от бешамела и част от соса болонезе. Отгоре „поръсваме” с нарязаната на кубчета шунка, предварително нарязаните и задушени гъби и малко настърган кашкавал. Повтаряме и за следващите два реда. Върху последния ред кори слагаме само бешамел и кашкавал.
Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 30-40 минути или докато кашкавалът се запече.