Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня Болонезе със сос от сирена

Лазаня Болонезе със сос от сирена

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Лазаня Болонезе със сос от сирена
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
31/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Лазанята трябва да бъде толкова вкусна, че поетите трябва да я опишат като храна да душата"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 380 г сушени
  • моцарела - 250 г нарязана на тънки кръгчета
  • пармезан - 200 г настърган
  • пресен босилек
  • За соса болонезе
  • смляно месо - 600 г смес
  • бекон - 120 г
  • домати - 800 г от консерва
  • шалот - 1 бр.
  • морков - 1 бр. по - едър
  • целина - 2 стръка
  • телешки бульон - 2 ч.ч.
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • зехтин - 4 с.л.
  • индийско орехче - 2 щипки
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • сол - на вкус
  • За соса от сирена
  • чедър - 200 г бял
  • грюер - 100 г
  • маскарпоне - 150 г
  • сметана - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пипкаво ястие, с екслозия от вкусове и аромати, заслужаващо всяка хапка удоволствие.

Подготвяме първо сосовете. За Болонезе загряваме зехтина в тиган, прибавяйки към него нарязаните на ситни кубчета /или в блендер/ зеленчуците - шалот, морков, целина. Сотираме до омекването им.

Добавяме ситно нарязания бекон. Разбъркваме и след 4-5 минути прибавяме смляното месо, овкусено със сол и черен пипер. Бъркаме непрекъснато, докато мляното месо се зачерви. Допълваме ароматите с щипка-две прясно настъргано индийско орехче и чаша бяло вино.

След като алкохолът се изпари, се прибавя черпак по черпак от врящия телешки бульон. Разбъркваме непрекъснато, докато сместа ври и течността се изпари. Прибавяме доматите, като сосът продължава да къкри на слаб котлон без капак, докато се сгъсти.

За соса от сирена е необходимо да настържем на ситно ренде сирената. В тиган сипваме сметаната, прибавяме към нея Чедъра и Грюера, докато се разтопят. Изключваме котлона и ги смесваме с Маскарпонето.

В тенджера с вряща вода добавяме 1 ч. л. сол и пускаме листата лазаня за 3 минути. Приготвяме ги според инструкциите на опаковката или варим до ал денте.

На дъното на подходяща с размера си йена глаз тавичка поставяме тънък слой от болонезе сосът. Подреждаме върху него ред от корите. Върху тях сипваме 1/2 от соса със сирената. Поставяме върху тях кръгчета от тънко нарязана моцарела. Поръсваме щедро с нарязан на ситно босилек. Отново редим ред от пастата, заливайки я със Болонезе сос. Отново поръсваме с босилек и настърган Пармезан. Последният ред от корите завършваме със соса от сирената. Поръсваме щедро с пармезан.

Съдът с лазанята се покрива с капака на тавата или със стреч фолио. Поставя се в хладилник за 3-4 часа.

После темперираме на стайна температура, след което се подлага на топлинна обработка.

Пече се на 180 градуса за 50-55 минути. Оставяме да почине 15 минути преди сервиране.

Поднася се със стръкчета босилек и поръсена с Пармезан. Изстуденото бяло или червено вино е неотлъчна комбинация към топящото се в устата традиционно италианско ястие.

Добър апетит и наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: