Начин на приготвяне
Агнешките дреболии се накисват във вода, отцеждат се и се сваряват. Черният дроб се нуждае от по-малко време за да се свари - него изваждаме най- напред. Ако се превари става много твърд. Доваряваме белият дроб и сърцето, след което ги нарязваме на малки кубчета.
Агнето се маринова за 1-2 часа със смес от сол, черен пипер, червен пипер и олио.
В дълбок съд в смес от олио и масло запържваме нарязаните на ситно кромид и зелен лук, гъби, дръжките от магданоза и джоджена. Прибавяме ориза. Запържваме докато стане прозрачен и добавяме нарязаните дреболии.
Наливаме вода - толкова, колкото е нужно да поомекне ориза. Доовкусяваме с чубрица, черен пипер, сол. Накрая прибавяме и нарязаните листенца магданоз и джоджен. Отстраняваме от огъня ориза да поеме бульона.
Пълнем агнето с плънката, зашиваме и поставяме в дълбока тава с капак (може да се използва и дебело алуминиево фолио вместо капак), на дъното на която сме наслагали клонки джоджен.
Напълненото агне покриваме със булото. Наливаме около 1, 5 л. вода, поставяме капака и печем на 250 градуса за час и половина, след което намаляваме градусите на 150 за около 3 часа.
Всяка печка пече различно, затова трябва да се наглежда, за да не изври водата - ако трябва се долива по време на печенето.
След като се опече агнето, се оставя да поотлежи за около 1 час и отделяме печения бульон. Отстраняваме конците.
Пълненото печено агне е готово за Великденската трапеза!
Коментари