Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Пълнено агне»Пълнено печено агне за Великден

Пълнено печено агне за Великден

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Пълнено печено агне за Великден
Снимка: Viktoriya Afzali
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
360 мин.
Порции
10
"Истински шедьовър, с който за блеснете за Великден - хем печено, хем пълнено агънце за Великден"

Необходими Продукти

  • агне - само предницата
  • агнешки комплект - бял, черен дроб, сърце
  • агнешко було - 1 брой
  • ориз - 350 г
  • лук - 2 глави
  • зелен лук - 1 връзки (5 стръка)
  • печурки - 200 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • джоджен - 1/2 връзка
  • чубрица - 1 щипка
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
  • олио - 100 мл
  • масло - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешките дреболии се накисват във вода, отцеждат се и се сваряват. Черният дроб се нуждае от по-малко време за да се свари - него изваждаме най- напред. Ако се превари става много твърд. Доваряваме белият дроб и сърцето, след което ги нарязваме на малки кубчета.

Агнето се маринова за 1-2 часа със смес от сол, черен пипер, червен пипер и олио.

В дълбок съд в смес от олио и масло запържваме нарязаните на ситно кромид и зелен лук, гъби, дръжките от магданоза и джоджена. Прибавяме ориза. Запържваме докато стане прозрачен и добавяме нарязаните дреболии.

Наливаме вода - толкова, колкото е нужно да поомекне ориза. Доовкусяваме с чубрица, черен пипер, сол. Накрая прибавяме и нарязаните листенца магданоз и джоджен. Отстраняваме от огъня ориза да поеме бульона.

Пълнем агнето с плънката, зашиваме и поставяме в дълбока тава с капак (може да се използва и дебело алуминиево фолио вместо капак), на дъното на която сме наслагали клонки джоджен.

Напълненото агне покриваме със булото. Наливаме около 1, 5 л. вода, поставяме капака и печем на 250 градуса за час и половина, след което намаляваме градусите на 150 за около 3 часа.

Всяка печка пече различно, затова трябва да се наглежда, за да не изври водата - ако трябва се долива по време на печенето.

След като се опече агнето, се оставя да поотлежи за около 1 час и отделяме печения бульон. Отстраняваме конците.

Пълненото печено агне е готово за Великденската трапеза!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Благодаря за положителния отзив!
24.04.2022 15:15
Miss Tasty
Miss Tasty
Класическа рецепта, супер
24.04.2022 14:12
1