Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Великденска питка със сирене

Великденска питка със сирене

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Великденска питка със сирене
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
17/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"На Великденската трапеза трябва да намерите място и за агнето, но и за тази разкошна и пухкава Великденска пита със сирене"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване)
  • суха мая - 1 пакетче
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ½ с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 830 г
  • плънка
  • сирене - 250 г
  • за поръсване
  • семена - микс
  • за намазване на корите
  • масло - ½ пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко топло мляко, захарта и малко брашно. Разбийте яйцата с останалото прясно мляко и олиото. Пресейте брашното и сипете млечната смес и шупналата мая.

Замесете гладко тесто, което намазвате с олио и оставяте покрито с кърпа или фолио да втаса. Разделете тестото на три части, 2 еднакви топки от по 525 г и 1 топка от 300 г. Трябва да получите тесто около 1340 г.

Двете еднакво големи топки разточвате една по една на правоъгълна кора която мажете с масло, поръсвате сирене и навивате на руло. Така получавате 2 рула, които режете на рулца, тях редите по края на тавата и отвътре още един кръг от рулца.

От по-малката част тесто разточвате 2 малки обли кори, мажете с масло и слагате една върху друга, режете на четири и от триъгълниците правите фунийки или рулца и по ваш избор редите центъра на питката. От останалите краища на рулата аз оформих листа и сложих където ми хареса, така използвах цялото тесто.

Готовата питка покрийте и сложете да втаса, след което намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио. Поръсете със семената и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути до хубав златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

iv4e_26
iv4e_26
Благодаря за страхотната рецепта! Питката стана много красива и вкусна! Светли празници ви желая!
13.04.2020 10:19
1
Покажи всички подкоментари