Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Великденска козуначена питка с какао

Великденска козуначена питка с какао

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Великденска козуначена питка с какао
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
17/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Великденска козуначена питка с какао - сладката царица на празничната трапеза."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 620 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 5 бр. (1 жълтък за намазване)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • олио - 7 с.л.
  • захар - 10 с.л.
  • течен подсладител - 3 с.л.
  • портокал - 1 бр. (кората)
  • лимон - 1 бр. (кората)
  • ванилия - 2 прахчета
  • какао - 3 - 4 с.л.
  • ракия - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л. (равна)
  • брашно - около 1500 г (+ 100 г за доомесване)
  • масло - 150 г за намазване на корите
  • микс от семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с 2 с.л захар, малко топло мляко и брашно. Отделете един жълтък с една супена лъжица мляко за намазване на сладката питка. Разбийте яйцата със захарта и останалите продукти.

Пресейте брашното поне 2 пъти, изсипете сместа и започнете да месите, като добавяте олиото по малко, докато го поеме цялото козуначено тесто. Готовото тесто разделяте на 2 части, слагате в намазнени купи, като при едното добавяте какаото.

Месите, докато се получи хубав наситен цвят (шоколадов), вие преценявате колко тъмен да е.

Оставяте да втаса, след което правите 8 топки от кафявото тесто (големи колкото ябълка). Слагате ги в тавата по средата (от снимката ще ви стане ясно).

От бялото тесто разточвате 4 обли кори, а от кафявото 2 кори. Редите бяла кора, намазвате с масло слагате кафява и отново бяла.

Трите кори режете на 8 триъгълника, всеки режете на 3 ленти и оплитате козуначена плитка. Плитките редите покрая на тавата.

Другите 3 кори по същия начин редите една върху друга и режете на 8 триъгълника, като всеки прорязвате по средата и промушвате върха от долу на горе.

Поставяте листата между кафевите топки и за център слагате топче бяло тесто. Оставяте козуначената питка да втаса, след което мажете с разбитото яйце. Поръсвате със захар, семена и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Великденска козуначена питка с какао - сладката царица на празничната трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: