Начин на приготвяне
Пресейте брашното и оформете кладенче в него. Разтворете маята в 100 мл затоплено прясно мляко и 1 с.л. захар.
Изсипете сместа в кладенчето и оставете така за 15 минути да шупне маята. Разбийте яйцата и ги сипете при втасалата мая и прибавете разтопеното масло, олиото и солта.
Разтопете захарта в останалото мляко и ги добавете, прибавете ванилийките и настърганата лимонова кора, замесете меко тесто. Намазнете купа, поставете тестото и покрийте със стреч фолио и чиста кърпа, оставете да втаса.
Втасалото тесто обезвъздушете с притискане с пръсти. Разделете го на две топки, разтворете топките първо с пръсти, а после леко с точилката на кори, нарежете корите на 12 триъгълника.
Във всеки триъгълник поставете в широката част от плънките. На едната кора по 1 ч.л. пълна с течен шоколад, а във втората по едно голямо кубче ябълков пестил.
Навийте триъгълниците на кифлички и ги подредете в тави постлани с хартия за печене, оставете на топло да втасат.
Намажете ги с разбито яйце с 1 с.л. прясно мляко и ги поставете в предварително нагрята на 160 градуса фурна печете до златисто.
Намажете ги със захарен сироп 1:1 вода и захар, предварително приготвен.
Кифличките с ябълков пестил поръсете с навлажнена кристална захар, а с шоколад ги поръсете леко с пудра захар.
Кифличките от козуначено тесто са готови.
Коментари