Начин на приготвяне
/undefined С полъха на пролетта трапезата се изпълва с чудни ястия, приготвени от любими сезонни зеленчуци като пресен спанак, лапад, коприва, пресен лук, пресен чесън, много зелени подправки, а в комбинация с агнешко стават неустоимо вкусни.
За сармите първо приготвям плънката, като за целта обварявам първо месото. Към водата прибавям агнешкото, обелените и нарязани на четири лук и морков. Бульона запазвам, а свареното месо смилам в блендер или нарязвам на много ситно.
В друг съд на слаб огън задушавам нарязания зелен лук в мазнината. Към него постепенно прибавям ориза, нарязаните гъби, доматеното пюре, червения пипер, солта. Към сместа добавям от горещия агнешки бульон /3:1/ в пропорция с ориза.
В купа се смесват плънката с подправките - черен пипер и джоджан. Стиснете и скилидка чесън. Добавете 1 с.л. вода и омесете добре. Измийте внимателно листата от лапада.
Сгънете ги на две и прекарайте острието на нож точно покрай жилата, за да я отстраните. Кипнете вода със сол в тенджера и бланширайте за минута листата. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и прехвърлете в съд с ледена вода, после отцедете.
Работете върху дъска. Поставете малко от плънката в долния край на половинка листо и навийте сармичка. Леко ги отлепвайте една от друга. Подредете навитите сарми на дъното на подходяща за количеството бройки тава.*
Налейте с вода от бланширането на лапада, колкото да покрие 4-5 см дъното на тавата. Запичат се в загрята на 200 градуса фурна за 40-45 минути, все пак те са полусготвени.
Пригответе млечния сос, като препържите маслото и червения пипер на котлона в малка касерола.
Сервирайте ги заедно с млечно-чесновия сос, добавете отгоре маслото с червения пипер и поръсете с джоджен за разкош.
Да Ви е сладко и весел празник и наздраве!
* Съветвам Ви да ги запичате, подредени в един ред, така по листото се образува нежна коричка. Първия път пробвах в по-малка тава на два реда. Долният ред от сармички стана като сварен.