Начин на приготвяне
В купа разбиваме с миксер две яйца, един белтък и ваниловата есенция. Отделям един жълтък за намазване на козунака преди печене. Накисвам стафидите и червените боровинки в рома (или друг алкохол) за около половин час.
В купичка подготвям закваската. Слагам затопленото мляко, маята, една супена лъжица брашно и една супена лъжица захар. Оставям на топло да шупне.
В друг съд пресявам брашното, добавям пудрата захар, солта и лимоновата кора.
Прибавям разбитите яйца и заквасената сметана. Изсипвам шупналата мая и разбърквам добре. Замесвам средно меко тесто, добавям по малко брашно, но тестото трябва да е малко по-гъсто от кексово. Покривам с кърпа и оставям на топло да втаса - за около половин час.
Разтопявам маслото и го оставям леко да се охлади.
Започвам да интегрирам мазнината в тестото, като продължавам да меся. Получава се средно меко и еластично тесто, което прехвърлям в намаслена с олио тавичка, покривам отново с кърпа и оставям на топло да втаса.
Нарязвам смокините. Отцеждам боровинките и стафидите (ако има какво да отцеждате) Готовото тесто разделям на три части. Разточвам всяка част на фитил, а фитила - на лента, в която поставям от плодовете - в единия - стагиди, във втория - червени боровинки, в третия - смокини. Завивам отново на фитил и започвам да сплитам.
Прехвърлям в тавата, в която ще печем, застлана с хартия за печене (аз ползвам плоската тава на фурната) и отново оставям да удвои обема си.
Преди печене, намазвам леко с разбито яйце и поръсвам с кристална захар. Подреждам няколко орехови ядки за декорация.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.