Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Малък козунак и кифлички

Малък козунак и кифлички

Малък козунак и кифлички
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
19/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Когато става дума за козунаци - размерът няма значение - само вкусът и ароматът, а те са направо вълшебни"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • суха мая - на д - р Йоткер 1 пакет
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 100 г
  • олио - 5 с.л.
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • есенция - ром
  • брашно - около 500 г
  • белтъци - 1 бр. за намазване
  • захарни конфети - за поръсване
  • черен шоколад - плънка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното и оформяме в средата кладенче. Сипваме сол, суха мая, ванилия и ром.

Добавя се топло прясно мляко, разбити яйца със захарта и разбъркваме с вилица като загребваме от брашното да стане гъста каша. Сипва се на набрашнен плот и се измесва на гладко тесто.

Оставя се на топло покрито с фолио да втаса 40 минути, докато удвои обема си. Разделя се на две части, едната се разделя на 4 топчета, оформят се четири фитила и се сплитат на плитка.

Втората част се разточва и нарязва на правоъгълни парчета. Поставя се квадратче начупен шоколад и се навива на рулце.

Нареждат се в тава, намазваме с разбит белтък и поръсваме с захарна украса. Печем в умерена фурна 170 градуса до златиста коричка !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: