Начин на приготвяне
Обелваме картофите и ги нарязваме с помощта на белачка на тънки парчета, след което режем на тънки ивички.
В купа поставяме готовите нарязани ивички от картофи и наливаме студена вода с 2 с.л от сока на лимона. Престояват така 10 минути.
Отцеждаме след това посоляваме, намачкваме с ръце и след това ги изплакваме, като ги поставяме на кухненска хартия да попие самата вода.
Добавяме подправките и яйцето, като разбъркваме, за да се размесят самите подправки. Вземаме формите за мъфини (по възможност най-големите), като омасляваме обилно с масло и поръсваме с галета.
От картофените пръчици поставяме в мъфините на дъното и разпределяме по стените така , че да се оформи гнездо. Печем ги в предварително загрята фурна за около 10-15 минути. Вадим и оставяме да изстинат.
През това време си подготвяме малките яйчица, а това става по следния начин: В съд поставяме сиренето, изварата, крема сиренето, зехтинa, нарязаните на ситно пера зелен лук чесъна на прах, сол и черен пипер на вкус.
Оформяме малките яйца с навлажнени ръце, като бройката им трябва да е 12 бр. Изваждаме внимателно готовите картофени гнезда, като внимаваме да не се разчупят.
Отдолу поставяме по желание зелени листа, а те може да са от листенца градинска салата, върху тях поставяме 2 яйца от сирена и половин сварено яйце.