Торта Гараш със сметанов крем

А.БорисоваА.БорисоваНовак
05/05/2012
"А вие си мислехте, че просто няма как да намерите още по-вкусна торта Гараш? Опитайте нашето предложение и ще разберете, че не сте били прави "
Приготвяне50 мин.
Готвене50 мин.
Общо100 мин.
Порции14-16 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо30 705
  • Преглеждания за месеца67
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.1 от 5

Необходими Съставки

  • за блатовете
  • орехи - 400 г смлени
  • пудра захар - 170 г
  • яйца - 8 белтъка
  • ванилия - 1 прахче
  • за крема
  • течна сметана - 400 мл, каймак
  • захар - 150 г
  • шоколад - 500 г, най - добре натурален
  • ром - 2 с.л. тъмен или коняк
  • за глазурата
  • шоколад - 150 г
  • какаово масло - 40 г или олио
  • кокос - стърготини за поръсване
  • бадеми - филирани, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготовлението на тортата трябва да започне ден по-рано с крем. Смесете сметаната и захарта в съд на котлона да се загреят при непрекъснато бъркане, до пълното разтопяване на захарта.

В купа натрошете шоколада и залейте с горещата сметана. Сложете купата на водна баня и бъркайте до пълното разтопяване на шоколада.

Важно е да не допускате сместа да заври. Така приготвеният крем се покрива с прозрачно фолио и купата се слага в хладилника за 1 нощ.

На следващия ден добавете рома или коняка и разбийте, докато се получи гъст и пухкав крем.

За блатовете пресейте пудрата захар и я добавете към смлените орехи, белтъците и ванилията. Разбивайте с миксер до сгъстяване и побеляване на сместа.

Застелете форма или тавичка с хартия за печене, разстилайте отгоре от сместа с дебелина 2-3 см и последователно изпечете 5-6 платки.

Печенето им става на около 140-160 градуса. Изпечените блатове веднага изваждайте от формата и след като изстинат, отлепяйте хартията за печене.

В подходящ поднос слепете платките с крема и отгоре намажете равномерно цялата торта с него. За глазурата разтопете шоколада на водна баня и добавете мазнината.

Разбъркайте до хомогенност, изчакайте леко да се охлади глазурата и залейте върху тортата. Украсете тортата Гараш със сметанов крем с малко кокосови стърготини или филирани бадеми. Оставете да престои няколко часа преди да поднесете.

Рейтинг

5 7
4 2
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар