Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват, докато се получи гъст и пухкав крем. Към тях постепенно се добавят олиото, портокаловият сок] и кората.
След това се добавят брашното, смесено с бакпулвера, содата, солта и канела и всичко се разбърква добре.
Накрая до добавят морковите, а след тях орехите и стафидите. Орехите и стафидите се овалват предварително в брашното, за да не потънат в сместа.
Готовата смес се изсипва в тава с поставена хартия за печене. Пекат се 2 блата с диаметър 26 см в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 25 минути, или когато клечка, забита в блата, излезе суха.
Кремът за тортата се приготвя, като сметана се разбива на пухкав плътен крем с останалите продукти. 1/3 от крема се слага след първия блат.
С другите 2/3 се маже на тънък пласт цялата морковена торта и се шприцоват розички.
Морковената торта със сметанов крем е готова.