Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна с миксер. В затопленото прясно мляко се прибавя сухата мая и се оставя да шупне. След това се добавят към яйчената смес при непрекъснато бъркане. Добавят се ракията, есенциите и течния подсладител. Прибавят се и лимоновите корички.
Брашното, което е пресято предварително се добавя на части. Първоначално се разбива с миксер, след това се меси на ръка до усвояване на цялото брашно. Омесва се меко тесто . Добавят се и продуктите за плънката: стафидите, орехите нарязани на едро, целите лешници и локума нарязан на парчета.
При самото месене се добавя на няколко пъти част от мазнината и се меси до поемане на цялата мазнина. Разточва се и се намазва с още мазнина. Кората се сгъва първо на две, намазва се с мазнина, после се прегъва още на две и се оформя топка. Процедурата се повтаря няколко пъти. Омесва се хубаво меко и мазно тесто, което се удря сто пъти в масата.
Козуначеното тесто се покрива с найлонов плик и плътна кърпа и се слага във фурната на 50 градуса. с вентилатор за около един час да втасва добре и удвоява обема си.
Втасалото тесто се разделя на три части. Всяка част се разделя на по още три равни части.
Взема се едно парче, разточва се на правоъгълник, отново се намазва с мазнина, навива се, оформя се фитил, който се разтеглят и след това се плетат на плитка. Отново се разтегля на фитил и пак се прегъва и така няколко пъти. Следва отново разточване на правоъгълник и се слага плънка по избор. Това се прави и с останалото тесто.
Отново се покриват и оставят да втасат на топло. Един жълтък със съвсем малко прясно мляко. Когато козунаците втасат и удвоят обема си, те се намазват с разбит жълтък и се поръсват обилно със захарта.
Козунаците се пекат до готовност в загрята на 150 градуса фурна. Проверява се дали е изпечен с дървена клечка.