Начин на приготвяне
В тиган загрейте маслото и добавете последователно наситнените пресен лук, чесън, киселец и накрая отцедения от излишната вода спанак. Оставете да се задушат и поомекнат при непрекъснато бъркане.
Като се поизпари водата добавете готварската сметана, оставете още 5 - 10 минути на огъня да с сгъсти и добавете към сместа копъра, смления синап, сол, черен пипер, кимион и стритите или нарязани на ситно люти чушлета.
Оставете настрани плънката да се охлади напълно.
Ако е замразено тестото го оставете на стайна температура да се размрази. Леко го разточете с точилка и го нарежете с намокрен във вода нож на еднакви квадратчета.
Във всяко квадратче сложете по една супена лъжица от плънката. С четка намажете с вода краищата на квадратчето, за да се залепи.
С ръце затворете тестото и оформете като розички. Прехвърлете розичките в тава върху хартия за печене. Смесете жълтъка на яйцето и олиото, разбъркайте хубаво и намажете бутерките с четка.
Поръсете бутер баничките обилно със сусам и ленено семе. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор или на 200 ако е без, на средна решетка за около 8 до 10 минути докато се зачервят.
Баничките може да се поднесат както топли, така и охладени.
Вкусните бутер розички със зелена плънка са готови.