Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Омлет»Френски омлет със зелена плънка

Френски омлет със зелена плънка

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Френски омлет със зелена плънка
Снимка: Зори
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
20 мин.
Порции
1
"Стане ли дума за омлет, парфюми и любов - може да имате пълно доверие на французите - те знаят как се правят"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • пармезан - 2 с.л.
  • спанак - 1 шепа, измит и нарязан на ситно
  • коприва - 1 шепа, измита и нарязана на ситно
  • киселец - 1 шепа, измит и нарязан на ситно
  • пресен чесън - 1 - 2 стръка, нарязан на колелца
  • моркови - 1/2 бр, нарязан на тънки шайби
  • сирене - 50 г настъргано или натрошено
  • масло - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На умерено загрят котлон в подходящ съд с капак се слагат 2 с. л. от маслото и постепенно се добавят да се задушат първо морковът, след това чесънът и накрая копривата, спанакът и киселецът.

Отстранява се от котлона и се изчаква да се охлади.

Яйцата се чукват в купа и се разбиват леко с вилица или тел. Не бива да се получава много пяна. Накрая се добавя пармезанът и се разбърква сместа хубаво.

В чугунен тиган (или тиган с по-дебело дъно и незалепващо покритие) се сгорещява 1 с. л. от маслото - когато започне да избива пяна, се изсипва сместа за омлета в него.

Сместа се разпределя в тигана с вилица, като леко се разбърква, докато се потвърди.

С помощта на вилица или шпатула се повдигат краищата на омлета, за да изтече останалата отгоре течна част към дъното.

Плънката от задушените зеленчуци се разпределя в средата, по диаметъра на омлета, като накрая се поръсва с бялото сирене и се прегъва по средата.

Омлетът се захлупва с бързо движение върху чиния. Сервира се с пролетна свежа салата.

Френският омлет със зелена плънка е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: