Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Бърза питка със сирене и зехтин

Бърза питка със сирене и зехтин

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Бърза питка със сирене и зехтин
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Не ви трябва опит, трябва ви мерак, за да приготвите най-вкусната питка на света"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 300 г
  • мляко - 120 мл
  • мая - 1 суха
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • сирене
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля, изсипва се маята, заедно с 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Разбърква се и се оставя на страна да се активизира маята.

Брашното се пресява в купа. Добавят се 1-2 ч.л. сол и 2 ч.л. черен пипер. Разбърква се.

Прави се кладенче, в което се чуква яйцето и се добавя шупналата мая. Замесва се меко, нелепнещо тесто. Поръсва се с брашно, за да не хваща коричка. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да удвои обема си.

Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот. Премесва се за кратко. Разделя се на няколко топки, които се разточват с ръка. С помощта на четка се намазват от едната страна със зехтин и се наръсват с натрошено сирене.

Завиват се на рула и се подреждат във форма за печене. Поръсвам със сол и черен пипер.

Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за ок. 30 минути. Готовата питка се завива с кърпа.

* Можете да оформите питката, както Ви харесва;

** Ползвала съм глинена форма за печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: