Начин на приготвяне
Млякото се затопля, изсипва се маята, заедно с 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Разбърква се и се оставя на страна да се активизира маята.
Брашното се пресява в купа. Добавят се 1-2 ч.л. сол и 2 ч.л. черен пипер. Разбърква се.
Прави се кладенче, в което се чуква яйцето и се добавя шупналата мая. Замесва се меко, нелепнещо тесто. Поръсва се с брашно, за да не хваща коричка. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот. Премесва се за кратко. Разделя се на няколко топки, които се разточват с ръка. С помощта на четка се намазват от едната страна със зехтин и се наръсват с натрошено сирене.
Завиват се на рула и се подреждат във форма за печене. Поръсвам със сол и черен пипер.
Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за ок. 30 минути. Готовата питка се завива с кърпа.
* Можете да оформите питката, както Ви харесва;
** Ползвала съм глинена форма за печене.