Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Вита питка с мак и сусам

Вита питка с мак и сусам

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3041k6
Вита питка с мак и сусам
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 3
08/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
7
"Вкусна питка за закуска или за из път. Когато и да я хапнете, няма да сбъркате."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 1/3 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 30 г
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • брашно - 700 г
  • кашкавал - 200 г
  • масло - 50 г
  • сусам - 1 с.л.
  • маково семе - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтварям маята, захарта и малко брашно в хладкото мляко и оставям да втаса 3-5 минути.

Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта в пресятото брашно, като 1 жълтък оставям за намазване на питката.

Добавяме брашно до получаването на меко тесто, което лепне леко. Оставям 20-30 минути да се отпусне тестото. След това отделям малка топка, колкото яйце и я поставям в средата на тавата.

Другата част разделям на две, като всяка една топка се разточва на тънка кора с дебелина 0.5 см, поръсва се с рендосан кашкавал и се намазва с разтопено масло.

Кората се навива, а двата ѝ края се усукват в различни посоки.

Всяка една усуканата кора се навива около топката в средата на тавата.

Вече подредената вита питка се оставя да втаса 15-20 минути на стайна температура, намазва се с жълтък и се поръсва със семената /по желание/.

Печем питката с кашкавал в предварително загрята фурна на 200°C за около 45-50 минути до златист цвят.

Вита питка с мак и сусам поднасяме, докато е още топла.

Ако обичате тутманици и милинки, ще ви хареса и тази питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: