Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка шаран със сусам и мак

Питка шаран със сусам и мак

Питка шаран със сусам и мак
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
29/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
1
"За Никулден шаранът е задължителен, а питката-шаран - двойно повече"

Необходими Продукти

  • вода - 350 г хладка
  • мая - 1 пакет суха
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 700 г типово
  • яйца - 2 бр.
  • сусам - 1 пакет
  • маково семе - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се разбърква сухата мая със захарта и се оставя за 10 минути. Когото шупне, се сипва в средата на брашно в тавичка, добавят се яйцата, олиото, останалата вода на стайна температура и солта.

Разбъркват се продуктите с вилица, да се получи тесто, сипваме на набрашнен плот и месим за 5 минути, после се покрива с фолио и оставяме 1 час да втасва на топло. От тестото се отделят две топки тесто като портокал, от останалото се оформя тялото на рибата върху хартия за печене, поставена в голяма тава.

От оставеното тесто се изрязват перки, опашка, оформя се устата. Разточва се тестото, което остава, и с капачка се изрязват малки кръгчета за люспи, а една се поставя за око на рибата с малко топче потопено в разбит жълтък и оваляно в маково семе.

Редим малките кръгчета от опашката нагоре, като леко се застъпват. Оставя се да втаса за 20 минути, намазва се разбит жълтък с малко вода и поръсваме сусам и маково семе.Печем в загрята фурна 180 градуса до златисто, като към края се покрива с фолио да не прегори. Вкусно и ефектно за Никулден !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: