Начин на приготвяне
В 100 мл хладка вода се разбърква сухата мая със захарта и се оставя за 10 минути. Когото шупне, се сипва в средата на брашно в тавичка, добавят се яйцата, олиото, останалата вода на стайна температура и солта.
Разбъркват се продуктите с вилица, да се получи тесто, сипваме на набрашнен плот и месим за 5 минути, после се покрива с фолио и оставяме 1 час да втасва на топло. От тестото се отделят две топки тесто като портокал, от останалото се оформя тялото на рибата върху хартия за печене, поставена в голяма тава.
От оставеното тесто се изрязват перки, опашка, оформя се устата. Разточва се тестото, което остава, и с капачка се изрязват малки кръгчета за люспи, а една се поставя за око на рибата с малко топче потопено в разбит жълтък и оваляно в маково семе.
Редим малките кръгчета от опашката нагоре, като леко се застъпват. Оставя се да втаса за 20 минути, намазва се разбит жълтък с малко вода и поръсваме сусам и маково семе.Печем в загрята фурна 180 градуса до златисто, като към края се покрива с фолио да не прегори. Вкусно и ефектно за Никулден !