Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Постна питка със сусам и мак

Постна питка със сусам и мак

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6873
Постна питка със сусам и мак
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"За делник или празник - разкошна постна пита със сусам и мак, в която ще се влюби цялото семейство"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл хладка
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - около 700 г
  • сусам
  • мак
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд слагаме хладката вода с прибавяме маята заедно със захарта и 2-3 л. брашно да се получи гъста смес. Оставяме за 15 минути на топло.

В тавичка изсипваме брашното, правим кладенче и слагаме солта и олиото. През това време маята е удвоила обема си и я добавяме към брашното. Измесваме средно твърдо тесто. Покриваме с фолио и оставяме да втасва.

Готовото тесто разделяме на 8 топки отделяме малка част от тестото, което ще използваме за поставяне в средата. Взимаме топките една по една и ги дърпаме с ръце или както ги наричаше баба ми - теним ги на ръце.

След това ги усукваме и завиваме по желание. Поставяме в намаслена тава и посипваме със сусам. В средата поставяме малкото топче от тестото и посипваме с мак. Печем на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: