Начин на приготвяне
Първо ще приготвим плънката. Тя трябва задължително да е студена, когато я слагаме в тестото. Обелваме и нарязваме на ситно лука. В тенджера с нагорещена мазнина го слагаме да се пържи.
През това време измиваме лапада и го оставяме да се изцеди. След като се е позапържил лука слагаме 1 ч.ч вода, за да може задуши и сготви. Нарязваме лапада и го слагаме при лука. Готвим ги до готовност.
Замесваме тестото. Водата я притопляме до такава степен, че да може да се разтопи захарта. Добавяме захарта и бъркаме докато се разтопи.
После добавяме маята и бъркаме докато се разтвори. Пресяваме брашното, правим в средата кладенче и в него сипваме олиото и солта.
Замесваме тестото, като добавяме маята на няколко пъти, месейки. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво. Оставяме го да втаса на топло, като уголеми обема си два пъти. След като е втасало, намазваме ръцете си с олио и започваме да го месим. Премесваме го и го делим на две еднакви части.
Съда, в който ще печем, го мажем с олио и го поръсваме с брашно. Аз използвах висока йенска тенджера. Разточваме две еднакви правоъгълни кори приблизително 30 см на 40 см. Слагаме върху едната кора изстиналата плънка и похлупваме с другата.
Нарязваме корите на пет еднакви части по ширината им. Вземаме едното парче, навиваме го 3-4 пъти и го слагаме в средата на тавата, останалите ги редим около него. Оставяме тутманика да втаса отново на топло.
След като уголеми обема 1/2 от първоначалния си обем го слагаме да се пече. Печем тутманика на средна температура в предварително загрята фурна. 170-180 градуса без вентилатор за 30-40 мин. Ако е необходимо, използвайте фолио.
Тутманикът с лук и лапад е готов.
Коментари