Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Печено пиле по френски със сметана

Печено пиле по френски със сметана

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8361
Печено пиле по френски със сметана1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • пиле - 1. 5 кг
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - 20 г
  • черен пипер
  • сол
  • чесън - 2 скилидки
  • розмарин - 8 стръка
  • мащерка - 8 стръка
  • пилешки бульон - 150 мл
  • течна сметана - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме маслото и зехтина в тиган и загряваме. Запържваме пилето за около 5 минути, като непрекъснато го обръщаме. Коричката трябва да стане златисто-кафява. Запазваме мазнината в тигана.

Изваждаме пилето в тава за печене с неговите размери. Втъкваме скилидките чесън и половината от стръкчетата розмарин и мащерка в зоните, където се образуват дупки между бутчетата и гърдите.

Заливаме го с 50 мл от бульона, покриваме го с алуминиево фолио и слагаме във фурната да се задушава за 40 минути. Махаме фолиото и продължаваме печенето още 20 минути. Изваждаме го в блюдо за сервиране.

Соса, който е останал в тавата от пилето, сипваме в тигана, където преди това сме пържили. Добавяме и останалия бульон и кипваме. Бъркаме соса, докато намалее наполовина. Оставяме го малко да изстине и сипваме в него сметаната.

Сервираме пилето, като около него нареждаме останалите стръкове розмарин и мащерка, а соса поднасяме отделно в сосиера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: