Спаначена питка Слънце

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
182
1k
619
345
2
22/04/2017
"Става толкова вкусна и ароматна, че дори свекърва ви ще поиска да си хапне второ парче от нея "
Приготвяне90 мин.
Готвене40 мин.
Общо130 мин.
Порции9
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 263
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества
Погачи

Начин на приготвяне

Първо трябва да се направи плънката, за да изстине. Ако е топла, когато се сложи върху тестото, ще остане сурово /глетаво самото тесто и няма да се изпече хубаво. Обелваме и нарязваме на ситно лука, запържваме го в нагорещено олио.

Спанака го измиваме и нарязваме на ситно, добавяме го към лука. Трябва да се сготвят много добре. Добавете 1/2 ч.ч вода, така ще се задушат. Трябва да изкипи водата, за целта се слагат 2-3 щипки сол. След като се сготвят ги оставяме на изстинат напълно.

Приготвяме си тестото. Затопляме прясното мляко, добавяме маята и захарта, поръсваме с 1-2 с.л. брашно. Оставяме на топло да шупне. През това време пресяваме брашното, добавяме към него солта.

Разтопяваме си маслото, може в микровълнова фурна или на котлон, но не трябва да завира.

Към брашното добавяме около половината масло, започваме да замесваме тесто, прибавяме маята, която вече е шупнала, на няколко пъти.

Замесваме меко, не лепкаво тесто, като останалото масло го добавяме, докато месим. Намазваме си ръцете и месим и така докато свърши, така се вкарва маслото в тестото. Оставяме тестото да втаса, трябва да уголеми 2 пъти обема си.

След като е втасало тестото го премесваме. Разделяме го на две еднакви части, аз ползвах кухненска везна. Избираме тава, в която ще печем, намазваме я добре с олио, набрашняваме я и разточваме едната кора. Трябва да е с големината на тавата, все едно че правим пица.

Слагаме тестото в тавата и отгоре разнасяме плънката. В средата слагаме повече от нея, като оформяме топка, това ще е слънцето. Разточваме втората кора със същата големина като първата кора. Слагаме я отгоре и доформяме слънцето, като притискаме от всички страни.

Разрязваме с нож тестото от слънцето до края. Трябва да станат осем еднакви квадрати, това ще са лъчите. Хващаме един квадрат и го увиваме два пъти в една посока. Същата манипулация правим и с останалите квадрати, това дефакто са оформените лъчите на слънцето.

Намазваме в средата слънцето с олио и поръсваме със сусам. Ако желаете, може да намажете с жълтък питката, но за мен е по- хубава така. Оставяме да втаса на топло. Печем на не много силна фурна (170-180 градуса) за около 30-40 мин без вентилатор. Ползвайте фолио, ако много бързо се запече отгоре.

Дървената точилка от едно време - 68 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дървената точилка от едно време - 68 см
3.50 лв.
Виж ››

Удобна за работа класическа дървена точилка, с чиято помощ ще точите вкусни баници и ще приготвяте сочни пици с тънка коричка

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар