Начин на приготвяне
Първо трябва да се направи плънката, за да изстине. Ако е топла, когато се сложи върху тестото, ще остане сурово /глетаво самото тесто и няма да се изпече хубаво. Обелваме и нарязваме на ситно лука, запържваме го в нагорещено олио.
Спанака го измиваме и нарязваме на ситно, добавяме го към лука. Трябва да се сготвят много добре. Добавете 1/2 ч.ч вода, така ще се задушат. Трябва да изкипи водата, за целта се слагат 2-3 щипки сол. След като се сготвят ги оставяме на изстинат напълно.
Приготвяме си тестото. Затопляме прясното мляко, добавяме маята и захарта, поръсваме с 1-2 с.л. брашно. Оставяме на топло да шупне. През това време пресяваме брашното, добавяме към него солта.
Разтопяваме си маслото, може в микровълнова фурна или на котлон, но не трябва да завира.
Към брашното добавяме около половината масло, започваме да замесваме тесто, прибавяме маята, която вече е шупнала, на няколко пъти.
Замесваме меко, не лепкаво тесто, като останалото масло го добавяме, докато месим. Намазваме си ръцете и месим и така докато свърши, така се вкарва маслото в тестото. Оставяме тестото да втаса, трябва да уголеми 2 пъти обема си.
След като е втасало тестото го премесваме. Разделяме го на две еднакви части, аз ползвах кухненска везна. Избираме тава, в която ще печем, намазваме я добре с олио, набрашняваме я и разточваме едната кора. Трябва да е с големината на тавата, все едно че правим пица.
Слагаме тестото в тавата и отгоре разнасяме плънката. В средата слагаме повече от нея, като оформяме топка, това ще е слънцето. Разточваме втората кора със същата големина като първата кора. Слагаме я отгоре и доформяме слънцето, като притискаме от всички страни.
Разрязваме с нож тестото от слънцето до края. Трябва да станат осем еднакви квадрати, това ще са лъчите. Хващаме един квадрат и го увиваме два пъти в една посока. Същата манипулация правим и с останалите квадрати, това дефакто са оформените лъчите на слънцето.
Намазваме в средата слънцето с олио и поръсваме със сусам. Ако желаете, може да намажете с жълтък питката, но за мен е по- хубава така. Оставяме да втаса на топло. Печем на не много силна фурна (170-180 градуса) за около 30-40 мин без вентилатор. Ползвайте фолио, ако много бързо се запече отгоре.