Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака със сушени манатарки

Мусака със сушени манатарки

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1719886745
Мусака със сушени манатарки
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Една шепа сушени манатарки ще придадат на тази мусака истински гурме вкус, не вярвате ли?"

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • сушени манатарки - 100 г
  • кайма - 200 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 бр.
  • кашкавал - 100 г
  • магданоз - 20 г
  • сол - 10 г
  • червен пипер - 10 г
  • чубрица - 10 г
  • олио - 20 мл
  • вода - 300 мл
  • За заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мляко - 30 мл
  • брашно - 1/2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, измиват и нарязват на малки парчета. Лукът се нарязва на ситно.

Морковът се нарязва също на малки кубчета. Сушените манатарки се измиват добре и се отцеждат.

Раздробявате каймата. В подходящ съд загрявате олиото, пускате лука и морковите. Задушавате ги заедно. Прибавяте раздробената кайма и запържвате докато каймата придобие леко запържен вид.

Прибавяте към всичко това картофите. Запържвате и тях леко. След това прибавяте солта, червения пипер, чубрицата и водата. Варите още 15 минути.

Всичко това слагате в подходяща тава. Прибавяте и манатарките. Разбърквате леко, за да потънат. Ако е необходимо доливате още малко вода. Печете на фурна около 160-180 градуса за 40 минути или докато картофите станат достатъчно меки.

Подготвяте заливката по следния начин: Заедно разбъркате до хомогенност яйцата, киселото мляко, прясното мляко, брашното и содата бикарбонат. Хомогенната смес разливате няколко минути преди да извадите готовото ястие от фурната.

След като заливката придобие изпечен вид, настъргвате най-отгоре кашкавала и връщате във вече изключената, но гореща фурна за да се разтопи кашкавалът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: