Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото със сушени манатарки

Ризото със сушени манатарки

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Ризото със сушени манатарки
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Ако нямате идея какво да приготвите за вечеря, винаги можете да заложите на едно апетитно ризото с гъбки"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • вино - 100 мл
  • пармезан - 60 г
  • ориз - 500 г Аборио
  • микс пипер - 3 щипки /червен, бял, зелен/
  • морска сол
  • манатарки - 30 г сушени
  • зеленчуков бульон - 2 л
  • краве масло - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и сипете 100 мл вода при сушените гъби заедно с виното. Оставете за час и сипете течността. Почистете и накълцайте лука на дребно.

Ако имате, поставете го в уок тиган, ако не, може и в обикновен. Запържете с маслото за десет минути и разбъркайте леко. После добавете ориза без да го миете.

Запържете до прозрачност ориз за гъбеното ризото. Добавете три черпака бульон и разбъркайте на слаб котлон.

Когато течността се поеме от ориза, се добавя постепенно още 1 л бульон. Добавете пипер и сол. Разбъркайте и варете апетитното ризото.

Щом е почти готово, прибавете пармезана, настърган. Разбъркайте и махнете от котлона, щом бульонът е поет от ориза.

Оставете тигана с ризотото със сушени манатарки върху дървена дъска за десет минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: