Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Компот»Компот от праскови, дренки и джанки

Компот от праскови, дренки и джанки

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Компот от праскови, дренки и джанки3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
7
"Когато не може да решите кои плодове обичате най-много, пригответе един компот от всички"

Необходими Продукти

  • праскови - 5 кг
  • дренки - 2 кг
  • джанки - 2 кг
  • захар - 2 кг
  • индрише - по желание
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се измиват бурканите добре и се слагат в широка тенджера със студена вода да заврат за около 5 минути. На дъното може да сложите хавлиена кърпа, ако тенджерата ви не е с дебело дъно.

В отделен съд се слагат да врят капачките. Измиват се прасковите добре и се почистват от костилката. Нарязват се на четвъртинки.

Джанките също се измиват и цепват, за да се извади костилката. Дренките ги измиваме и нареждаме на дъното на бурканите. Отгоре нареждаме обезкостените джанки и най-отгоре прасковите.

Слагаме по 3-4 супени лъжици захар, според вкуса ви. Ако предпочитате по-сладко, добавете повече. Доливаме вода, като трябва да останат около три пръста празно разстояние от гърлото на буркана.

По желание добавете във всеки буркан по един стрък индрише. Запечатват се с горещите капачки.

Бурканите се прехвърлят в голяма тенджера или казан, отново с постлана на дъното дебела кърпа или парцал.

Долива се хладка вода, която да покрива поне три пръста над капачките.

Варим компотите на умерен огън до готовност, но минимум 15-20 минути под ключ /т.е. водата да бълбука/.

Компотът от праскови, дренки и джанки е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: