Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Здравословни кюфтета на фурна с овесени ядки, коприва и картофи

Здравословни кюфтета на фурна с овесени ядки, коприва и картофи

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Здравословни кюфтета на фурна с овесени ядки, коприва и картофи
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
30
"С тези кюфтета ще ви спечелим за каузата Здравословно хапване всеки ден"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • коприва - 200 г
  • овесени ядки - 1 ч.ч. фини
  • лук - 2 глави
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 200 г
  • магданоз - 1 връзка
  • куркума - 1 ч.л.
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • кокосово масло - 50 г
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите ги измиваме и ги слагаме да се варят. Варим около 25-30 минути. Копривата я измиваме и попарваме във вряща вода. Аз я държах около 5 мин. След като я махнем, задължително я изцеждаме много хубаво.

Лука го обелваме и нарязваме на много ситно. Слагаме го в нагорещено кокосово масло да се запържи до златисто. През това време с помощта на нож наситняваме копривата. Добавяме я към лука, разбъркваме и добавяме вода - 1 ч.ч. На бавен огън готвим около 15-20 мин.

След като са позастинали картофите, ги обелваме. Лукът с копривата трябва също да позастинат преди да направим сместа за картофените кюфтета.

Намачкваме много добре картофите с ръчна преса. Добавяме към тях копривата, яйцата, сиренето и магданоза, отново намачкваме. Трябва много добре да се объркат.

След като сме готови добавяме и подправките - сол, куркума и чесъна. Отново трябва добре да объркаме. Подготвяме си тавичка, в която ще ги запечем. Аз сложих кухненско фолио, но вие ако имате хартия за печене, можете да ползвате нея.

Оформяме от сместа кюфтета с помощта на разтопено кокосово масло, за да не залепва сместа по ръцете ни.

Големината и формата я направете както ви харесва. Задължително оставете сместа или оформените кюфтета около 30-40 мин, за да могат овесените ядки да се раздуят, така няма да се разпаднат след като ги изпечете.

Аз ги пекох около 30-35 минути на 170 градуса без вентилатор на два пъти, като ги обърнах един път след като се запекоха отдолу. От тази смес излизат около 30-32 бр. кюфтета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: