Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на блата. Разбиваме белтъците с половината захар и в друга купа жълтъците с останалата. Смесваме двете и към тях прибавяме брашното, което пресяваме на части. Объркваме всичко с шпатула или дървена лъжица.
Застиламе с хартия за печене форма със свалящ борд и леко намасляваме. Изсипваме сместа за блата и печем в загрята фурна на 160 градуса за 30-35 минути. Оставяме готовия блат да се охлажда и започваме приготвянето на крема.
Затопляме млякото. Разбъркваме в купа жълтъците, захарта, ванилията, брашното и започваме да прибавяме по малко от топлото мляко, за да се темперира сместа. Изсипваме я при останалото мляко на котлона и бъркаме, докато се сгъсти кремът.
Накисваме желатина в 4-5 с.л. вода за около 10 минути и го прибавяме към леко охладения крем. Накрая разбиваме сметаната и я объркваме с крема. Изстиналия блат поставяме във форма за торта, отгоре разстиламе крема и поставяме в хладилник за 30 минути да стегне.
Почистваме и нарязваме ягодите, поръсваме ги с малко захар. След 20 минути отцеждаме сока (трябва ни 1/2 ч.ч.), ако е по-малко добавяме вода. Към него прибавяме захарта, сока от лимона и кипваме на котлона.
Приготвяме желатина според указанията на опаковката и го добавяме към ягодовия сироп. Нареждаме ягодите върху тортата и заливаме плодовата торта с охладения сироп.
Желираната торта с крем и ягоди е готова.