Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с тиквички и чеснов сос

Мусака с тиквички и чеснов сос

Yuliya KenderlievaYuliya Kenderlieva
Новак
2813766
Мусака с тиквички и чеснов сос
Снимка: Yuliya Kenderlieva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Пролетна мусака с тиквички - свежо предложение след по-тежките зимни специалитети"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч. /бланширан /
  • кайма - 700 г
  • доматен сос - 150 мл
  • тиквички - 4 бр.
  • моркови - 2 бр
  • чесън - 2 скилидки
  • копър - 1/2 връзка
  • черен пипер - 3 щипки
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • За заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • За соса
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • майонеза - 1 с.л.
  • копър - 5 - 6 стръкчета
  • чесън - 1 скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тава сипвате ориза и прибавяте каймата. Сипвате доматения сос. Тиквичките и морковите нарязвате на кубчета и ги прибавяте в тавата.

Нарязвате на ситно копъра и чесъна, прибавяте и тях и хубаво разбърквате съставките в тавата. Прибавяте черния пипер, солта и олиото. Накрая добавяте и 2 чаени чаши вода.

Слагате да се пече на 180 градуса.

Разбивате яйцата и киселото мляко и когато мусаката е готова, заливате със сместа и запичате до златисто.

За да направите соса, в купичка прибавяте разбито кисело мляко, майонеза, пресована скилидка чесън и наситнен копър. Разбърквате да стане гладка смес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: