Начин на приготвяне
В голяма купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче и изсипете захарта, маята и зехтина. Замесете меко и еластично тесто, като изсипвате по малко от водата и бъркате с лъжица. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете малко брашно. Сложете готовото тесто в купа и го покрийте. Оставете го да втаса около 30040 мин или докато удвои обема си.
Докато тестото втасва, пригответе плънките.
В купа изсипете каймата. Отделно почистете лука и чесъна и ги нарежете в блендер на ситно. Добавете магданоза, почистените от семки чушки и отново нарежете с блендера.
Загрейте зехтина в тиган и запържете зеленчуците и каймата. Добавете всички подправки и разбъркайте. Гответе около 10 мин или докато каймата промени цвета си.
Натрошете сиренето и настържете кашкавала. Смесете ги.
Накъсайте втасалото тесто на 12 еднакви топки. Вземете една от топките и я разточете на тънка елипса върху набрашнена повърхност. Изтупайте я от излишното брашно и я прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене.
Намажете леко с доматеното пюре със зехтина. Сложете от плънката с кайма или със сирена, като запазите ръбовете празни на елипсата. Обърнете празните ръбове на елипсата на вътре към плънката. Прищипете краищата на елипсата, така че да оформите нещо като лодка, като едновременно с това плънката да остане вътре.
Оформете всички пидета с плънките по избор. Върху пидетата с кайма може да поръсите със сумак.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15-20 мин или до златисто.
Малко преди да са готови, сложете на пидетата, на които желаете, по едно сурово яйце и допечете до готовност. Накрая поръсете пидетата с нарязан на ситно пресен лук.
Пидетата с кайма и сирене са много вкусни!