Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Печено пиле с розмарин и пържени картофи с портокалова сол

Печено пиле с розмарин и пържени картофи с портокалова сол

РосицаРосица
Помощник Готвач
1195441642
Печено пиле с розмарин и пържени картофи с портокалова сол2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Не просто печено пиле, а истинско кулинарно приключение"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 цяло около 1.3 кг
  • масло - 100 г
  • розмарин - 3 стръка
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • вино - 100 мл бяло
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • лук - 2 глави
  • лимон - 1 бр.
  • картофи - 1 кг
  • портокал - кората на 1 бр.
  • хималайска сол
  • черен пипер
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства, измива и се намазва от всички страни с масло, сол и черен пипер. Във вътрешността му се поставят 2 стръка розмарин, лимона разрязан на 2 и главата лук, разрязана на четири. Другата глава лук се разрязва на едри парчета в тава и върху тях се слага пилето да се пече.

Добавя се зехтинът, виното и малко вода, толкова че дъното на тавата да се покрие с поне 2 пръста течност. Завива се с алуминиево фолио и се пече около час в предварително загрята фурна на 180 градуса и още 30 мин без фолио.

Картофите се белят и нарязват на пръчици. Бланшират се в подсолена вода за 5-6 мин, след което се отцеждат от водата и се слагат във фризера за половин час. По този начин ще се намали съдържанието на вода в тях.

След това се изваждат и пържат в горещо олио. Докато се пържат, хималайската сол се смесва с настърганата портокалова кора и останалия стък розмарин. След като се изпържат, се поръсват с приготвената портокалова сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: