Домашно подквасено кисело мляко

magi yordanovamagi yordanova
Новак
994212
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
"Отдавна не сме сигурни какво ни предлагат в магазина и предпочитаме сами да си приготвяме киселото мляко!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 800 мл
  • кисело мляко - 2 с.л., за подкваса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се сварява и се налива в буркан тип омния или такъв с винт. Охлажда се до температура приблизително 40С - проверява се като се задържи малкия пръст на ръката спокойно.

В чаена чаша се отливат 3-4 с.л. прясно мляко от буркана, и към тях се добавя киселото мляко, което трябва да е със стайна температура. Смесват се хубаво и подквасата се връща в буркана като се разбърква добре, за да може тя да се разнесе равномерно.

Затваря се с капачка и се завива много добре с вълнено одеало или по-дебела зимна горна дреха.

Престоява 4 часа в топло помещение, докато стане гъсто. След това се слага в хладилник да стегне.

Трайността на домашното мляко е 3-4 дена като се съхранява в хладилник.

Домашното подквасено кисело мляко е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
510
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Варят 4 литра домашно мляко около 20 минути , оставям го да се охлади до 37-38 ° . В купа разбирам с тел 4-5 лъжици домашно кисело мляко , към него добавям малко от топлото мляко като продължавам да бъркам. Сместа я изсипвам в тенджерата с топлото мляко , разбъркват добре и развивам в бурканите. Поставям капачки завивам с одеяло. Всичко това го правя вечерта а на сутринта прибирам готовото кисело мляко в хладилника. Изкарва до 3 седмици без да прокисне или мухляса !
30.01.2024 00:20
1
Биляна Владова
Биляна Владова
Най добре е за подкваса да се използва мляко Елена 2%. Доказано е, че само то е направено от истинско мляко и няма примеси от сухо.
08.05.2019 16:12
1
Потребител#215390
Потребител#215390
Благодаря за рецептата ще я направя
23.09.2018 19:03
Яница Николова
Яница Николова
Благодаря за точната рецепта!
07.06.2018 09:39
РОСИЦА НИКОЛОВА
РОСИЦА НИКОЛОВА
Ако имате купи на ТАПЪРУЕР не е необходимо да завивате с одеало или да следите след 4 часа да прибереге в хладилник.
Удобно и лесно. Перфектно .
12.05.2015 09:13
1
Тони
Тони
Аз поставям бурканите с млякото в дълбока тенджера,заливам ги с гореща вода , захлупвам с капака и когато водата изстине млякото е готово. Поставям го в хладилника и след няколко часа е готово за консумация.Така подквасвах млякото , когато дъщеря ми беше малка - 1l прясно мляко, 5 бурканчета от детските храни, 5 чаени лъжички захар, 5 чаени лъжички кисело мляко. Затварях бурканчетата плътно , слагах ги в дълбока тенджера, заливах с вряла вода и след няколко часа имах готова ''СНЕЖАНКА''. Опитайте и ще видите , че този начин е много удобен ,
24.10.2014 14:24
5
2
Валко Славов
Валко Славов
Резултата от така предложеният начин е добър, но ако желаете да получите сгъстено кисело мляко ви предлагам от мой изпитан опит следното: заедно с подквасата прибавете във всеки буркан по 3бр. зърна сух бял боб, бобът абсорбира течността и киселините и подобрява ферментацията.
10.05.2013 00:10
3
1
rosi
rosi
2 часа се държи на топло, иначе се вкисва.А трайността му е около седмица. И най-важно е да имате качествена закваска.
09.05.2013 21:59
5
1
Анна
Анна
Трае доста повече.
07.05.2013 21:44
3
2
йо
йо
И аз го правя по този начин, много е готино!
03.02.2013 02:14
1