Начин на приготвяне
Фурна 160 -170 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене;
Работи се изцяло с миксер, но може и на ръка да се измеси тестото.
Ако се работи със свежа мая е необходимо предварително да се активира с малко прясно топло мляко, 1 ч.л. брашно и 1 ч.л. захар. Оставя се да шупне. Работих със суха мая, която добавих към брашното и разбърках.
В купата на миксера се разбиват яйцата, ванилията, прясното мляко и разтопеното масло, захарта, солта и лимоновата кора на умерена скорост на миксера.
Започва да се добавя брашното постепенно към яйчената смес (ако се работи със свежа мая, активирана и шушулката ванилия се добавят към мокрите съставки). Тестото се прехвърля в намаслена купа и се оставя да втаса.
Готовото тесто се навива на цилиндър и нарязва на 24 еднакви парчета. Всяко парче тесто се разтяга с пръсти или разточва с точилка, за да се получи продълговато мекиче. Завива се на руло, като пуричка, и се оформя като полумесец.
Подреждат се кифлите в тавата и се оставят за около 20-30 минути отново да втасат.
Намазват се с леко разбит белтък. Пече се на 160-170 градуса за около 15-20 минути до златисто.
Виенските кифли по чешки са много вкусни.
Източник: На гости на едно македонско девойче и с любезното съдействие на Наталина.
Забележка: Както по-горе споделих съм работила със сухата френска бързодействаща мая. За по-голямо удобство тестото, след като втаса, не го оформях предварително на цилиндър, а го измерих на кантарче и разделих на 24, колкото трябва да се получат като бройка кифличките, около 60 г всяка.