Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото прясно мляко заедно със захарта, оставете настрани. Пресейте брашното и направете в него кладенче, добавете солта, олиото, разбитите яйца +1 белтък, киселото мляко и разбъркайте за малко. Добавете разтворената мая и замесете средно меко тесто. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за 30 минути на топло. През това време бланширайте ситно нарязания спанак, прецедете го и много добре изстискайте от водата в него.
Размесете тестото след втасване и го разделете на 4 равни части, оформени на топки. Върху обилно набрашнен плот разточете първата топка на лист с дебелина 0. 5 см, поставете го върху хартия за печене и намажете с лютеницата равномерно.
Разточете вторият лист и го положете върху първия, поръсете със спанака равномерно. Разточете трети лист и го поставете върху втория, поръсете с натрошеното сирене и положете разточената на лист последна топка. Преместете наслоените листа заедно с хартията за печене в голяма тава (ползвайте тавата на фурната).
Поставете чаша в центъра на наслоените листа и маркирайте кръг, около маркировката разрежете с нож за пица на 4 равни части, а четвъртинките на по още три равни части – общо 12 триъгълни части. Вземете с ръце два съседни триъгълника и ги усучете в противоположна посока 3 пъти и подвийте края им. Така 2х2 процедирайте със всички разрязани части от погачата.
Намажете оформената погача с разбития жълтък, без местата на разрезите където се показват плънките. Поръсете погачата със сусам, отново без местата на разрезите, поставете я в студена фурна и включете фурната на 200 градуса. След като се надигне и получите желания от вас цвят отгоре, покрийте с алуминиево фолио и намалете градусите на 180 и печете още 30 минути до готовност.
Зашеметяваща погача за празника, не само с външния си вид но с вкусовите си качества!