Начин на приготвяне
Сварете тиквата, поставете в голяма цедка и намачкайте с вилица. Оставете така около 10 минути да се охлади почти напълно и да се отцеди добре, като от време на време поразбърквате пюрето.
Разбийте двете яйца със захарта и щипка сол до побеляване, добавете олиото, канелата, ванилията, меда и тиквеното пюре. Разбийте отново за кратко до хубаво смесване на всички съставки.
Пресейте брашното с бакпулвера и сипвайте на части, като разбърквате с шпатула с въртеливи движения в една посока. Накрая сложете семената чия.
Загрейте на слаб огън тиган с диаметър 25 см (за това количество, този размер е идеалния, но може и в малко по-голям, като съответно кексчето би станало по -тънко). Сложете половината масло и разпределете добре по цялото дъно, намажете и стените на тигана.
Сипете сместта и похлупете с капак от тенджера -за предпочитане добре издаден нагоре, а не плосък, за да има място кексът да бухне. При стандартните печки от 9 степени, печете 10 минути на 4, а след това намалете на 3 или 2 за още 10 минути.
Обърнете сладкиша върху капака и в тигана разтопете останалото масло. Сложете да се доопече и от другата страна, захлупвайки го отново за още 5-8 минути - зависи от тигана и печката, затова няма съвършено точно време, добре е да си проверявате.
Готовият кекс поръсете с пудра захар и малко семенца от чия по желание. При сервиране декорирайте със карамелен сироп, който много се допълва с вкуса на тиквата.
Бързо, лесно, вкусно и здравословно :)
Коментари