Начин на приготвяне
Нарязаното агнешко на 6-7 порции се поръсва леко със сол и се запържва в сгорещено олио, да се запечата.
Отделно в съд с 4-5 с.л. олио се запържва една кафена чашка измит ориз.
Като стане прозрачен се добавя накълцания пресен лук и чесън. След като се позапържи за кратко, се добавят булгурът и нарязаните зелени подправки, малко сол и се залива с топла вода.
Сместа се изсипва в широк гювеч.
Всеки къс месо се поръсва с червен пипер и смлян черен пипер и парчетата се подреждат едно до друго в съда.
Захлупва се с капака и се слага в студена фурна. Тогава се включва на 180 градуса и се пече близо два часа. Капакът се отстранява. Оставя се на включен горен реотан, за да се запече отгоре месото.
Агнешкото в глинен гювеч е готово.
Коментари