Гергьовденска питка-подкова с лапад

Ваня ГеоргиеваВаня ГеоргиеваГуру1467140014985
08/05/2017
"За Гергьовската трапеза не само агнешко се приготвя - но и вкусни питки като тази са задължителни "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо441
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 80 г
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. ( жълтъка на едното за намазване)
  • сол - 1 ч.л.
  • сода - 1 щипка
  • суха мая - 1 пакетче на Йоткер (7 г)
  • олио - 50 мл
  • брашно - 600 г
  • продукти за плънката
  • лапад - 1 пакетче около 300 - 400 г (бланширан)
  • пресен лук - 2 стръка
  • джоджен - 4 клонки
  • сирене - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, активирайте маята в половината топло прясно мляко, като добавите захарта и малко брашно. Разбийте яйцето с белтъка от второто, а жълтъка отделете за намазване.

Измерете киселото мляко и добавете щипка сода, добавете при яйчената смес с олиото.

Замесете хубаво гладко тесто, което оставете да втаса. Разделете на пет части, като едната е 400 г, а другите четири са по 175 г.

От голямата топка тесто разточете голяма правоъгълна кора, която намажете с олио и разпределете хубаво навсякъде от запържения лапад с лук и джоджен. Поръсете със сирене и навивате на руло, оставяте настрана.

От другите топки разточете четири обли кори, намазвате първата с олио, лапад и сирене, така процедирате без последната, разрязвате на осем части без средата.

Две по две ги завивате едно към друго и така получавате формата на звезда. Оформяте ги върху хартията за печене, след което слагате в застлана с хартия тава.

Рулото свивате отгоре, с ножица правите няколко разреза. Оставяте да втаса след което мажете с разбития жълтък, посипвате с сусам. Печете в загрята фурна на 170 градуса.

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар