Начин на приготвяне
Берем листата на самардалата (ако искаме да съберем семена, изчакваме да се образуват цветовете и тогава обираме листата за приготвяне на сол самардала).
Набраните листа измиваме много старателно (листо по листо). Когато всички листа са измити, нарязваме на парченца с ножици и после смиламе с машинка за мелене на месо.
Смлените листа самардала смесваме със ситна трапезна сол и разбъркваме (на 2 компотени буркана смлени листа самардала слагаме 1 кг сол, харесваме по- солено, но може и по-малко, да се намали количеството сол).
Сипваме смесените трапезна сол и смлени листа самардала в тавички и изсушаваме добре.
Изсушаваме във фурната на много ниска степен с вентилатор на печката. Изсушената добре сол самардала, смиламе с машинка за мелене на кафе или счукваме ситно с хаванче.
Много вкусна и ароматна, придава прекрасен аромат на ястията. Филийка, намазана с масло и поръсена със сол самардала, е много апетитна закуска.