Начин на приготвяне
Първо варим картофите в подсолена вода 15-18 минути, изваждаме от водата и ги оставяме да изстинат. Стремим се да не ги разваряваме, а да останат по-твърди, защото после им предстои още една термична обработка.
Докато изстиват приготвяме соса. За него режем лука и чесъна на много дребно и пържим в нагорещеното олио без да позволяваме да загарят, след 4 минути слагаме брашното и бъркаме докато се запече и започне да ухае приятно, тогава наливаме доматения сок, бъркаме за кратко да стане на каша, слагаме двата вида пипер и сол на вкус и сипваме и водата, с която действаме по същия начин, и получаваме кашица.
Варим към 10-15 минути на слаб огън и пикантният сос е готов. Охлаждаме. През това време правим майонезата с чесън. За нея е нужен пасатор със дълбок, тънък съд, който си е прилежащ на повечето такива. В съда чукване яйцето, слагаме солта и чесъна и наливаме малко от зехтина.
Разполагаме пасатора на дъното и включваме на висока степен, без да мърдаме или отделяме главата на машинката от дъното докато не побелее сместта отдолу. Тогава започваме да наливаме на тънка струя останалия зехтин с едната ръка, а с другата бавно повдигаме пасатора нагоре, докато цялата смес побелее. Сипваме лимоновия сок и разбиваме още за кратко до майонезена смес.
Изстиналите картофи белим и режем на кубчета. Пържим ги до златисто в сгорещено олио и отцеждаме върху кухненска хартия.
Сервираме ги поляти с пикантния сос и гарнирани с чесновата майонеза.
Коментари