Начин на приготвяне
Първо се започва с приготвянето на дроб сармата. За целта хубаво се измива агнешкият комплект и се слага да се свари леко в подсолена вода. При варенето е необходимо да се смени веднъж водата. Сварените дреболии се нарязват на дребни парченца и се слагат в тавата в която ще се пече агнешкото.
Пресният лук и чесън се измиват и нарязват на ситно. Лападът се почиства от жилките и също се накълцва. Гъбите се почистват и нарязват на средно големи парчета. Оризът се измива и се прибавя към останалите продукти.
Идва ред да се нарежат и прибавят ароматните пресни подправки: джоджен и девесил. Мащерка не успях да си намеря прясна, затова използвах суха. Разбърква се всичко хубаво. Добавя се олио. Подправя се със сол и черен пипер. Налива се около половин литър вода.
Агнешката плешка се обтрива със сол, черен и червен пипер, суха мащерка и олио. След това плешката се поставя върху дроб сармата.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага да се пече в загрята на 200 градуса фурна. Малко преди готовност се маха фолиото, за да се запече месото и да получи хубав загар.